Как да събираме отпадъците си разделно?

Ръководство за правилно предаване на отпадъците за рециклиране в Бургас
Научете местоположението на най-близкия до вас контейнер за разделно събиране в Бургас.
Намери контейнери
Вижте списъка с адресите на мобилните центрове за разделно събиране на отпадъци в град Бургас.
Намери мобилен център
Вижте списък с площадките за изкупуване на хартия, пластмаса и метал в Бургас.
Намери площадка

0800 1 52 53: Безплатен телефон за сигнали за цветните контейнери на Екопак

Пластмаса и метал от опаковки се събират в жълтите контейнери. РЕЦИКЛИРАТ СЕ: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио, прясно мляко и бира; туби и шишета от козметика и санитарни продукти; пластмасови чаши и тарелки, палета и каси; метални кенчета от напитки и консервени кутии; Капачки от буркани и бутилки; Найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио. НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; ел.уреди и авточасти. ВАЖНО: отпадъците се изхвърлят с намален обем (смачкани) и почистени (изплакнати).
Отпадъци от хартия и картон се изхвърлят в сините контейнери. РЕЦИКЛИРАТ СЕ: вестници и списания; празни кутии от сокове и мляко; кашони и други хартиени и картонени опаковки; картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, пица, обувки и други подобни опаковки; хартиени торбички и чували. НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ: битови отпадъци (например салфетки, санитарни материали, угарки); силно замърсени или омаслени хартиени и картонени отпадъци; хартии с нанесени специални покрития (напр. метални и пластмасови фолиа). ВАЖНО: не изхвърляйте, без да редуциарте обема максимално.
Стъклените отпадъци се събират в зелените контейнери. РЕЦИКЛИРАТ СЕ: всички бутилки и буркани, също шишета от козметични продукти. НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ: счупени чаши и чинии; порцелан и изделия от огнеупорно стъкло; крушки и луминесцентни лампи; стъкло от прозорци и огледала; автомобилни стъкла. Стъклото за бутилки и буркани и плоското стъкло (за прозорци например) се преработват по различен начин, затова не трябва да се смесват. ВАЖНО: Преди да изхвърлите стъклените бутилки и буркани, махнете капачките и тапите, изпразнете ги и ги изплакнете.
Преди да бъдат предадени дрехите, следва да бъдат изпрани. Може да бъдат оставени на няколко места: до всеки мобилен център има контейнер за дрехи – предадените тук дрехи минават селекция и впоследствие се предназначават за употреба втора ръка или за парцали; в Българския Червен кръст – предадените тук дрехи следва да са в добро състояние и се ползват от деца без родителска грижа и социални домове към Общината. Има изискване дрехите да са минали химическо чистене. В РЕТО Бургас – предадените тук дрехи минават селекция и се използват повторно или се продават втора ръка в подкрепа на каузата на сдружението. РЕТО могат и безплатно да изнесат стари мебели от дома ви, които впоследствие се преизползват. В църква „Св. Кирил и Методий” – предадените тук дрехи са за нуждаещи се хора. Дрехи се приемат след предварителна уговорка на място.
Електрическите уреди също могат да бъдат предадени за рециклиране безплатно. Можете да ги върнете в някой от мобилните центрове срещу точки или да направите заявка за изнасянето им към някоя фирма занимаваща се с такъв тип рециклиране, например - Екологика. Самото пренасяне и извозване на отпадъците се извършва изцяло от служителите на Екологика. Ето какви уреди може да заявите за рециклиране: компютри и монитори, мобилни телефони, акумулаторни батерии, тонер касети, CD & DVD, малки ел.уреди (например микровълнова печка, блендер и др.), големи ел.уреди (примерно климатици, фризери и хладилници). Освен това, много производители на домакински електроуреди предлагат обратно приемане за рециклиране - проверете на сайта на производителя за повече информация. Ако уредът е стар, но работи, може да го продадете втора ръка или да го дарите.
Община Бургас предлага безплатна услуга за изнасяне на строителни и едрогабаритни отпадъци след извършени ремонтни дейности в домовете. Подава се заявка за извозване на тел. 056/85 23 37 и на тел. 056/844 820 - с адрес; име и телефон за обратна връзка; предпочитана дата и час за извозване. "Титан Бургас" като изпълнител на заявката, е длъжен да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. Извозването се осъществява в интервала от 07.30 до 16.00 ч. за дните от понеделник до петък /включително/ и между 09.00 и 12.00 ч. за събота и неделя. Строителните отпадъци трябва да бъдат поставени в чували, а едрогабаритните отпадъци - приведени във вид, удобен за товарене. Количеството на отпадъка не трябва да надвишава 3 куб. м. В деня и часа на извозване чувалите и едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.