Любопитните истории на 4 Коледни дръвчета

Някога много отдавна в Египет за първи път започнали да украсяват палмите по време на празненства. По неведоми пътища тази традиция проправила пътя си през стотици години и километри, заиграла се с християнството и в една зимна утрин в края на 16ти век осъмнала в няколко малки германски селца. Хората там били окичили вратите си с украсени вечно зелени клонки за деня на св.Николай. Всички обичат тържествата и красотата и от там нататък било просто въпрос на време четири века по-късно, всяко дете на планетата да тръпне в очакване на светлия празник Коледа и на подаръците под коледното дръвче.

Както повечето чудесни традиции и тази е използвана хитро от компании и бизнесмени, които се стараят всяка година да купуваме повече и повече. Консуматорското общество е това, което обича да купува без значение дали има нужда от покупките си, стига те да са хубави и привлекателни. И ние ще купуваме разбира се! Няма нищо лошо в това да имаш хубави неща или да зарадваш близките си на празника, но е важно да потребяваме осъзнато и правейки информиран избор. А какво трябва да знаем всъщност за коледните дръвчета?

Например за Изкуственото Коледно дръвче Пластмаско? За него знаем, че е произведен в далечна държава, трудно да се превръща на нещо друго, след  като сме го използвали. Изгорил е доста гориво, докато стигне до нашия магазин и колкото и да му се иска, Пластмаско не мирише приятно  като  живо иглолистно дръвче. За сметка на това пък е лекичък и удобен за носене, непретенциозен е към внимание и грижи и може да се разчита на него всяка година. Пластмаско не струва скъпо,  не цапа, а и разчитайки на него няма да отсечем някой негов събрат, като примерно Живушко.

Отрязаното Коледно дръвче Живушко колкото и да харесвал децата, хич не му се искало да го отсекат и занесат в нечий дом, защото знаел, че така ще повехне, бодличките му ще изпадат и ще загине. Знаел, че след това няма да може да помогне на Земята като бъде рециклиран и  няма да може повече да произвежда кислород и да пази озоновия слой. А на  Земята ще й е мъчно за Живушко, защото ще изгуби още едно живо дръвче. Е вярно, че ще го продадат на добра цена и ще стимулира местната икономика (ако има пръстенче доказващо произхода му). Няма да заема място след празника и ще създава уют на някое хубаво семейство, но това просто не му било достатъчно. Затова той тайничко завиждал на Зеленушко.

Зеленушко пък бил Живо Коледно дръвче. Той много се гордеел, че може да бъде засаден повторно, след като е зарадвал децата за празника. Хвалел се пред другите коледни дръвчета, че от него никога не падали сухи иглички, миришел приятно и помагал за успеха на местната икономика (и той има пръстенче за произход). Най-горд бил, че , произвеждал повече кислород от всички останали коледни дръвчета и неговият въглероден отпечатък бил само от транспортирането му. Другите дръвчета пък му се присмивали, че бил много скъп, че бил много изнежен и изисквал много грижи. А и трябвало все специално внимание да му обръщат. Зеленушко обичал да е все на студено и че хич не издържал дълго време вкъщи за разлика от тях.

Самоделното Коледно Дръвче Диянко (DIY) рядко участвал в препирните на Пластмаско, Живушко и Зеленушко. Той обикновено тихично въздишал в някой ъгъл и гледал да не пречи на останалите, които били истински коледни дръвчета, а той бил просто тяхна имитация – направен от уж непотребни материали и боклуци, както казвали някои. Понеже бил най-евтин от всички им, но и с най-странна форма, другите не го взимали много насериозно. Странно обаче напоследък все повече хора си правили сами коледно дръвче точно като него. И така Диянко също успявал да зарадва много деца и да грее от щастие в Коледната Нощ.

Не след дълго обаче останалите дръвчета приели самоделното коледно дръвче за равно на тях и вече никой не ревнувал от другите. Важно било хората, като ги избирали да бъдат наясно с плюсовете и минусите на всеки от тях. Така коледни дръвчета най-после се успокоили и се отдали на най-важната си задача - да радват децата по целия свят… и родителите им също.

"Never worry about the size of your Christmas tree. In the eyes of children, they are all thirty feet tall."

— Larry Wilde

Е-tablica

Еlhichki-saveti-Colour