За трета поредна година в Бургас започна кампанията за насърчаване на разделното събиране на отпадъците сред най-малките ученици, по инициатива на Сдружение „Хамалогика“ и Център за иновативно обучение „Френе“ и с подкрепата на Община Бургас и ЕкоПак.

Кампанията стартира на 11 април и ще продължи 4 седмици. Основната цел на проекта е да повиши драстично разделното събиране на отпадъци на територията на град Бургас. Инициативата е насочена към образоване на подрастващите поколения чрез тясно специализирани занимания.

Разработената от организаторите програма включва презентации за запознаване на децата с целите и ползите от разделното събиране, рециклирането и технологиите, по които то се изпълнява, организиране на събития, игри и състезания с цел практическо приложение на информацията, както и алтернативни реализации на отпадъчните материали.

Третото  издание включва деца от над 14 паралелки в училищата СОУ „Кирил и Методий“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Априлов“, а тази година добахме и Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. В проектa ще се включат десетки доброволци, които ще помагат за разработване на проекта и най-вече за работата с децата.

Имахме огромното желание при достачен брой доброволци да успеем да включим и ОУ „Елин Пелин“ в Меден рудник, които заявиха желание за участие, но за съжаление не успяхме да наберем достатъчно доброволци.

И тази година ще ангажираме децата в събирането на пластмасови капачки за проекта Bulgaria Cap Project.

Планираме след края на кампанията да организираме почистване на рациклируемите отпадъци от някоя плажна ивица или местност в Бургаска област, както и миналата година, когато се включихме в акцията за почистване на плаж „Липите“ на Surfrider Foundation.