,,Ако не знаете как да го опазите, моля ви, не го разрушавайте‘‘ – едно изречение от песен, което изключително много подтиква към размисъл за опазването на нашата планета. Може би точно оттам произхожда проблемът – че ние имаме много малко информация за това, как да опазим околната среда, в която се раждаме, живеем и след това разцъфваме като цветя…

 

Именно това е целта и идеята на проекта – да се поставят основите на екообразованието на днешната младеж. Всички казват: ,,Днешната младеж е бъдещето на планетата“. Да, но не. Те са еквивалентни на настоящето, което ще се превърне в бъдеще.

,,Бургас рециклира‘‘ е кампания, основана на максимите за взаимопомощ и разпалването на пламъка, който ще изгори старите ни навици по отношение на държанието ни спрямо природата. Намаленото използване на материали, насърчаване на разделното събиране и вторичното използване на отпадъците ( reduce, recycle, reuse) са малки, привидно страшни, но много ефективни стъпки по стълбата към успеха.

Всеки ден сме заринати от информация, живеем във време, в което книгите са леко пренебрегнати. На немски има една прекрасна дума за библиотека – Streberburg – в буквален превод означава кулата на зубрачите. На пръв поглед е доста комично, малко илюзорно и същевременно една истина. Но библиотеките днес запазват онова, което е съхранявало културата и всички наши ценности през годините – книгите и техните послание. Книжнината по всяка една тема е истински значителен и натрупан фонд през вековете, който издига един народ към небесата. Учениците в 21ви век са на път да изгубят тази свещена връзка.

Идеята на новата Регионална библиотека ,,Пейо Яворов‘‘ Бургас не само носи името на един толкова мистериозен, тайнствен и едновременно с това познат на всички ни поет, но и трябва да е мястото, където учениците ще черпят вдъхновение. А околната среда има голямо влияние.

Точно поради тази причина кошчетата за разделно сметосъбиране, книжки с ценна информация за опазването на нашето природно бъдеще и стикери ще накарат учениците и всички посетители да си кажат: ,,Абе, всъщност от мен зависи много за благото на планетата Земя, за нашия дом‘‘.

Дерзайте ученици и посетители на новата библиотека – пазител на всичко свято в нашия мил град Бургас! И нека заедно изградим един щит за нашия дом срещу островите от пластмаса!

Предмет на инициативата: безвъзмездно предоставяне на кошчета за разделно сметосъбиране и информационни стикери, комплекти книги с образователна природозащитна насоченост за заемна на библиотеката за три различни възрастови групи, книги игра за подарък на най-малките посетители.

Начало на инициативата: 1 юни 2021

Партньори:

лого Принтер.бг

 

текст: Дарина Джеджева