Какво е zero waste или нулеви отпадъци?

Дефиниция и полезни практики за начинаещи

Какво е Zero Waste?

Нулеви отпадъци (или Zero Waste, както често се среща), е стратегия, която съчетава:

  • общностни практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, с
  • индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките.

От наименованието става ясно, че целта тук е премахване на отпадъците, които отиват в сметищата. За съжаление, това все още не е напълно възможно, тъй като липсват устойчиви производствени практики за всички продукти, които са ни необходими. Със сигурност обаче можем да си поставим една постижима за всички ни цел: да намалим до минимум отпадъците, които ежедневно генерираме.

Как да намалим отпадъците си?

В своята книга, Zero Waste Home, писателката Беа Джонсън (Bea Johnson) описва петте основни принципа, от които да се ръководим:

  1. Отказвайте ненужни неща: например непоискани рекламни материали по улицата или в пощенската кутия, пластмасови сламки и други.
  2. Намалете потреблението/покупките си: така ще генерирате по-малко отпадъци като цяло.
  3. Преизползвайте: поправете, вместо да купувате наново, продавайте и купувайте втора ръка, а новите продукти избирайте така, че да могат да се преизползват впоследствие.
  4. Рециклирайте: отпадъците от продукти, които не можем да откажем, следва да рециклираме. Важно е да знаем, че рециклирането на отпадъци е източник на ценни суровини, но и тук следва да избягваме продукти, които не могат да се рециклират безкрайно и не след дълго ще отидат на сметището.
  5. Компостирайте. Например остатъците от храната, някои хартиени продукти, четки за зъби от дърво или бамбук – този процес връща полезни вещества обратно в почвата.

Как да започнем?

Zero Waste е начин на живот и започва с промяна на ежедневните ни навици, които генерират отпадъци. От първостепенно значение е внимателно да подбираме какво внасяме в дома си. Преди всяка нова покупка е добре да се замислим необходима ли е наистина, или скоро ще се окаже ненужна вещ и отпадък.

Важно е и къде пазаруваме. Zero Waste магазините предлагат разнообразие от насипни продукти. Ако няма такъв наоколо, изберете пазар и магазини с неопаковани храни, както и магазини и заведения, които са съгласни да използват ваши торби и кутии за многократна употреба, вместо пластмасовите им алтернативи.

Преминаването към живот с нулеви отпадъци е процес, които отнема известно време. Докато го постигнем, следва да се погрижим за отпадъците си отговорно. Преди да преминете към продукти без опаковка, използвайте докрай вече наличните си покупки и по възможност рециклирайте отпадъците от тях. Ето и ценни насоки как да намалите значително отпадъците, които генерирате:

В кухнята

Не използвайте продукти, които не могат да се компостират или рециклират безкрайно, също уреди, които работят с продукти, които създават отпадъци (кафе машина с филтър). Намерете алтернатива на продуктите за еднократна употреба с продукти, които се преизползват. Започнете да съхранявате храна в буркани и кутии за храна от стъкло, алуминий или неръждаема стомана. Компостирайте отпадъците от храната: така ще намалите отпадъците от вашето домакинство почти наполовина.

В банята

Ползвайте дървена или бамбукова четка за зъби вместо пластмасова. Вместо паста за зъби – може сода за хляб. Вместо шампоан, душ гел, течен сапун в пластмасова опаковка – твърди заместители на сапун и шампоан, насипно. Вместо пяна за бръснене – микс от кокосово масло и гел алое вера. Вместо дамски превръзки – биоразградими превръзки или менструална чашка. Вместо крем за лице – микс от натурални масла. Вместо дезодорант – кристален дезодорант камък.

В спалнята

Изберете естествени материи: вълна, памук, бамбук – за дрехите и спалното си бельо. Дарете или продайте излишните си дрехи втора ръка. Научете се как да поправяте облеклото си при необходимост. Ограничете пазаруването на нови дрехи и не купувайте модерни артикули, които скоро ще се окажат ненужни. При желание пробвайте да ограничите дрехите си до 50 универсални артикула, които лесно се комбинират помежду си - т.нар. капсулен гардероб (capsule wardrobe).

В заведения

Не посещавайте онези ресторанти и заведения за бързо хранене, които раздават чаши, чинии, сламки, прибори и други изделия за еднократна употреба или си носете собствена кутия за храна и прибори.

С деца

Научете децата от ранна възраст да отказват играчки и ненужни подаръци с кратък живот, давайте им храната за училище в собствени кутии за многократна употреба.

На пазар

Пазарувайте с платнени торбички за многократна употреба за насипни продукти, буркани (за ядки, течности), малки контейнери за подправки и голяма кошница за пазаруване или платнени торби.

Приемате ли предизвикателството?

Все по-често се говори за нулеви отпадъци и все повече Zero Waste магазини отварят врати. В Бургас все още няма такъв, но след разговори с много заведения и търговци, имаме цял списък с места, които са съпричастни с идеята и дават възможност на клиентите си да се придържат към полезните практики. Така възниква въпросът: Колко може да се доближим до този начин на живот?
Заслужава си да опитате още днес! Ако откажете пластмасата за еднократна употреба, ще допринесете за решаването на наболелия проблем с прекомерното, вредно и опасно замърсяване с пластмаса, ще изключите много токсини от околната среда и от живота си. А ако откажете продуктите с опаковки, които ще се превърнат в отпадъци, търсенето им ще намалее и скоро може да очакваме налагането на нов, устойчив продуктов дизайн на пазара. Много хора, преминали към живот с нулеви отпадъци, споделят, че са започнали да спестяват пари, да живеят по-здравословно и да се чувстват много по-добре. Вижте интересния разказ на Lauren Singer за това какво представлява животът без отпадъци.

Какво представлява живот без отпадъци?