Почистване на плаж "Липите"

Ежегодна инициатива

По традиция всяка пролет организираме почистване на плаж „Липите“ – един от най-красивите диви плажове по Южното Черноморие, който попада в територията на Природен Парк „Странджа“ и Защитена месност „Силистар“ и едно от малкото останали незастроени кътчета по морето.

Заедно със Surfrider Foundation София, за четвърта поредна година, провеждаме тази инициатива като част от глобалната кампания за почистване на плажове, реки, езера и други водни басейни – Ocean Initiatives. Кампанията съществува от 24 години, през които е организирала над 11 800 почиствания, с над 40 000 доброволеца годишно, в над 40 страни. През годините доброволците от „Surfrider“ България са почистили плажовете Паша дере, Фичоза, Поморийско езеро, устието на река Велека, къмпинг Делфин, плаж Почивка във Варна, Аспарухово, Иракли, Камчийски пясъци, язовир Панчарево и много други. Събитието е част от ежегодната ни кампания в училищата, но е отворено за всички ентусиасти и любители на морето. Основните причини за участие са:

  • Да се погрижим за околната среда в приятна, приятелска компания;
  • Да допринесем за повече информираност за проблемите със замърсяването на океаните и моретата.

Тази година акцията се проведе на 21 април 2018г. За всички желаещи имаше осигурен безплатен транспорт и материали за почистване. Накрая приключихме с весел приятелски пикник на плажа. С радост споделяме, че тази година имаше не само много родители с деца, но и активни граждани, местни жители, както и представители на Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Природен Парк „Странджа“.

Тази година в почистването се включиха над 40 души. Само за няколко часа от плажната ивица бяха събрани над 50 чувала с всевъзможни отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, щайги, бидони, въжета, мрежи и други, които теченията изхвърлят на плажната ивица. Миналогодишните акции на доброволците явно дават резултат и тази пролет заварихме плажа малко по-чист от предни години.

При желание за участие, следете актуалните ни инициативи на сайта и във фейсбук. На пролет ще обявим дата за следващото почистване.