Състезание по събиране на електронни отпадъци

Половин тон електронни отпадъци бяха предадени за рециклиране за един ден

Във финалния ден на ежегодната ни кампания в училищата отново организирахме състезание за събиране за рециклиране на електронни отпадъци. През 2018г., благодарение на всички граждани, които се включиха, бяха събрани близо половин тон ненужни уреди. Официалният празник, с който беше сложен край на тазгодишната кампания, събра участници и родители в Център за иновативно обучение „Френе“. По време на финалното събитие беше прожектиран за първи път филмът ни „Пътят на отпадъците“. Той проследява целия процес на събиране и обработване на рециклируемите отпадъци в Бургас и безспорно показва, че има смисъл да изхвърляме разделно.

Електронните отпадъци съдържат над 60 опасни токсични химични елемента и следва да се рециклират. Водени от желанието да повишим информираността за това как да предаваме електронните си отпадъци за рециклиране правилно и какво можем да спечелим от това, за втора поредна година организирахме състезание.

На 12 май 2018г. от 11:00 до 16:00 ч., в градинката на църквата Света Богородица имахме събирателен пункт. Всички бяха добре дошли да участват, а за децата, донесли най-много непотребна бяла и черна техника и всякакви електронни устройства, имаше предвидени две награди от Vivacom – таблет RESTIGIO GRACE 3157 и смартфон Huawei P9 Lite Mini. Гражданите и тази година можеха да заявят директно извозване от дома на по-едрите непотребни електроуреди на телефон 0878 151540 или на ecologica.bg.

Първото място спечели Христо Василев – първокласник от ОУ „Княз Борис I“, който с помощта на чичо си Тодор успя да предаде цели 187 кг. На второ място се нареди Габриела Тодорова с 99,5 кг. Всички събрани материали бяха предоставени на Екологика, които се погрижиха за правилното им рециклиране. На пункта се състоя и работилница, в която малчугани от града и техните родители се включиха в разглобяването на част от ел. уредите.

Образователната инициатива на „Бургас Рециклира“ се осъществява от читалище „Хамалогика“ и Център за иновативно обучение „Френе“, със съдействието на Община Бургас, ЕкоПак, Vivacom, Experian, Тайм Хироус и Екологика.

При желание за участие, следете актуалната кампания на нашата фейсбук страница.