Креативно еко образование за деца

Кампания "Бургас Рециклира" в училищата

Кратко описание на кампанията

“Бургас Рециклира” стартира преди пет години като образователна кампания за деца в училищата. Инициативата е ориентирана пряко към ученици в началните класове, техните родители и  учители, и косвено към останалата част от обществото посредством добрия пример на децата. Проектът запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното екологично образование. Това се случва с помощта на доброволци, които обучават децата и организират интересни и забавни занимания в час на класния в рамките на един месец. Кампанията се основава на иновативни методи на обучение чрез креативни игри, конкурси и състезания, както и практическо приложение на знанията. Периодично участниците се включват в почиствания на диви плажове, в състезания по събиране на електронни отпадъци и в благотворителни акции, което учи децата на съпричастност. Всяка година събитието е отразено от водещи бургаски медии, които излъчват интервюта с деца и доброволци.

Основни цели:

 • Създаване на интерес и култура към опазване на околната среда.
 • Насърчаване на разделното събиране и преизползването на отпадъците.

Проектът в цифри:

 • 5 години поред (2014-2018);
 • 21 обучения и дискусии с доброволци на различни екологични теми;
 • 212 доброволеца;
 • 2700 деца;
 • 4 почиствания на плажове, съвместно с деца и доброволци;
 • 3 поредни участия в благотворителни инициативи, с помощта на децата;
 • 2 поредни състезания за събиране на електронни отпадъци с награди за децата;
 • 1 карта с подробно информация за рециклирането за гр.Бургас.

Училища през 2018г.:

 1. ОУ “Васил Априлов“,
 2. СОУ „Св. св. Кирил и Методий“,
 3. СОУ “Св.Климент Охридски“,
 4. ОУ “Св. Княз Борис I“,
 5. НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“,
 6. ОУ „Братя Миладинови“,
 7. ОУ „Георги Бенковски“,
 8. ОУ „Христо Ботев“, – гр.Поморие
 9. ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“
 10. ОУ „Елин Пелин“ в ж.к.Меден Рудник.

 „Бургас Рециклира” в училищата през 2018г.

Чрез интерактивни игри и занимания доброволците ни научиха първолаците как правилно да разделят отпадъците си. Програмата се изпълни в три учебни часа и включи запознаване с целите и ползите от рециклирането, информация как се събират отпадъците разделно и как се рециклират впоследствие.

За първи път тази година се проведе конкурс за преизползване на рециклируеми материали. В претворяването на ненужни пластмасови, хартиени и стъклени отпадъци в интересни играчки, декорация и полезни вещи се включиха множество деца. Важно условие за участие в арт надпреварата беше учениците сами да са изработили творба от отпадъчни материали, намерени у дома, както и родителите да качат нейни снимки на фейсбук страницата на „Бургас рециклира“. Впоследствие бяха дадени две награди:

 1. Награда на публиката (с най-много харесвания във фейсбук) – смартфон Huawei P9 Lite Mini,
 2. Награда на журито – таблет PRESTIGIO GRACE 3157.

Награда на публиката спечели Христо Комитски от 1 „в“ клас в училище ОУ „Св. Климент Охридски“ за неговата „Българска къща с двор“. Отличието на журито грабна Никола Владимиров от 1 „а“ клас на НУМСИ „Панчо Владигеров“ със своя уникален движещ се багер. Всички участници получиха образователни книжки с ценни съвети за опазването на природата.

На 12 май в Център за иновативно обучение „Френе“ се проведе финалното събитие на инициативата, което включи изложба, раздаване на наградите от конкурса и прожекция на кратък филм, заснет от нашия екип и проследяващ пътя на отпадъците в Бургас.
По традиция бяха организирани и почистване на плаж Липите и състезание за събиране на електронни отпадъци.

С радост виждаме, че с всяка изминала година инициативата ни става все по-резултатна: 1000 обучени деца от 10 училища, 60 доброволци, близо половин тон събрани електронни отпадъци, над 50 чувала събрани пластмасови отпадъци от плаж Липите и над 1200 раздадени информационни материала – това е равносметката след края на „Бургас Рециклира 2018“. Освен това за първи път успяхме да проведем програмата извън границите на града, благодарение на местните ентусиасти в гр.Поморие.

Ако имате интерес да научите повече за програмата или да се включите в кампанията, пишете ни на hamarecycle@gmail.com.