Минимализмът като начин на живот

Концепция, представители и полезни практики

Минимализмът е понятие, което все по-често се употребява в различен контекст. Може да се каже, че концепцията има и ще има все по-важно място в съвременната култура. Какво представлява минимализмът като начин на живот и как да го практикуваме, ще ви разкажем накратко.

Минимализъм като начин на живот е стремежът да се отървем от всичко ненужно, за да живеем пълноценно и щастливо. Въвеждайки яснота и ред в живота си, освобождаваме пространство за истински важните неща и така имаме повече време, повече емоции, повече преживявания, повече удовлетвореност, повече свобода.

В последните години тази философия се обсъжда все повече и намира множество последователи. Това до голяма степен се дължи на развенчаването на идеала за „Американската мечта”, асоциирана с висок доход и неограничена консумация на престижни и модерни стоки. Този модел, често срещан във филми и сериали и ежедневно рекламиран и продаван като „щастие”, сега е под въпрос.

Критиците на консуматорското общество отбелязват, че от 1990-те години насам наблюдаваме невиждан досега бум в потреблението, до голяма степен на евтини китайски стоки, а домакинствата започват да се нуждаят от повече място за съхранение. Неусетно се оказваме затрупани от ненужни вещи, a домът ни се превръща в склад. За да можем да си позволим „добрия живот”, често се превръщаме в работохолици, а в свободното си време купуваме още вещи, които обещават щастие. Но така и не го постигаме, тъй като удоволствието от новите ни придобивки е краткотрайно и незадоволително.

The Minimalists

theminimalists.com е водещ сайт с тематични книги, видео, подкаст и документален филм, заснет с Netflix. Понастоящем има над 20 милиона последователи. Джошуа Милбърн и Райън Никодемус вдъхновяват хората да преоткрият пространството, в което живеят, като го освободят от излишни вещи. Така спестяват време, енергия и ресурси, за да се съсредоточат върху важните неща. В своите платформи двамата минималисти споделят своята гледна точка относно важни теми като житейски приоритети, здраве, кариера, дарения, осъзната консумация и много други и предоставят полезни инструменти, които ни помагат, въпреки нарастващата сложност на живота, да останем свързани с ценното, значимото и красивото в него.

Философия на Мари Кондо

Мари Кондо е консултант по „въвеждане на ред“ в дома и в живота. Автор е на четири успешни книги и присъства в класацията на стоте най-влиятелни личности на списание Time за 2015г. Световноизвестна става с бестселър номер 1 на New York Times в продължение на 86 седмици – The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing (2011 г.), с два милиона продадени бройки. Основните насоки на Кондо са да задържате само вещи, които ви носят радост, всички вещи от един вид да са събрани на едно място и при селекция всяка да мине през ръцете ви. Впоследствие всички вещи от един тип да се приберат на едно място за съхранение и по възможност се подреждат вертикално. Препоръчително е също да не се презапасяваме с вещи, които няма да използваме веднага.

Проект 333

Така нареченият „ограничен гардероб“(capsule wardrobe) е компактна колекция от взаимозаменяеми практични дрехи, които не излизат от мода и съответстват на стила и начина ви на живот. Бройката им варира от 10 до 50, а за оптимална се счита тази от 30 до 37. Могат да се сменят на три месеца или да се допълват от сезонни артикули. Има разработени ръководства как да организирате ограничаването на гардероба си у дома. Тази практика е подета и от редица модни марки. Началото поставя проектът „333“ на Кортни Карвър, който предизвиква бурен интерес в медиите и също има много последователи. Повече за нейната вълнуваща история и предизвикателството може да научите на https://bemorewithless.com/project-333/

Вдъхновяващи мисли за минимализма:

“Хубаво е да осъзнаем, че истинската и скрита стойност на всяка вещ, която купуваме, е минутите или часовете живот, които ни струва тя, за да си я купим.” Tsh Oxenreider

“Обичай хората и използвай вещите си. Обратното никога не работи.” Joshua Fields Millburn

“Може би всичко, което искаш е затрупано от всичко, което не искаш. Joshua Becker

“Изобилието е пълно сърце, а не пълна къща.” Courtney Carver

“Минимализмът не решава всички проблеми. Той просто отстранява всички разсейвания.” Melissa Camara Wilkins

Многото маловажни решения, които ежедневно се налага да взимаме, водят до умора, стрес, чувство за несправяне и недостиг на време. По-лесно можем да постигнем интересен, вълнуващ, смислен и развиващ се живот, ако се освободим от ненужното. Това включва и времето, в което се чудим какво да облечем. Някои от най-известните хора, като Барак Обама и Марк Зукърбърг, следват тази философия. В свое интервю Обама споделя: „Ще видите, че нося само сиви или сини костюми. Не искам да разсъждавам дълго върху това, което ям или нося, защото ме чакат прекалено много други по-важни решения.“

Замислете се кое от това, което присъства в живота ви, ви носи истинска радост? Какво цените повече – преживяванията или вещите? Отношението към вещите, които притежаваме и купуваме, засяга цялостния ни начин на живот – как организираме времето и енергията си, на какво обръщаме внимание и как получаваме информация, как са структурирани ангажиментите ни в личен и професионален план, как поддържаме взаимоотношенията си с близки и приятели, как възпитаваме децата си. Във всеки случай минимализмът ни учи да изберем качеството пред количеството.