Къде отива боклукът на Бургас и защо е важно да рециклираме?

Кратък филм за пътя на отпадъците

Отговори на тези въпроси предлага краткият ни документален филм. Опитахме нагледно да разбием митовете, които най-често отказват хората да разделят отпадъците си. Видеото е заснето в рамките на няколко седмици и проследява от начало до край процеса по събиране и обработване на отпадъците. Кадрите показват къде отива боклукът от сивите контейнери за обща смет „Титан”, цветните контейнери „ЕкоПак“, подземните контейнери на Община Бургас и мобилните центрове за разделно събиране на отпадъци.

Основната идея на филма е да покаже ползите от разделното събиране на отпадъци и да опровергае съмненията на бургазлии. За съжаление, нашите проучвания показват, че немалко бургазлии се съмняват в това дали боклукът се извозва разделно и дали наистина се стига до рециклирането му.

Видеото нагледно оборва един от основните митове по темата – че цветните контейнери за разделно събиране на отпадъците се извозват смесено в един камион. Всъщност това става по строго определен график, като в даден ден се извозва съответният цвят контейнер. Това е обозначено с голяма табела на камиона, където има и телефон, на който гражданите могат да подадат сигнал за нарушения, например ако камионът събере контейнер с различен цвят от обозначеният на табелата.

 

За да бъдат напълно чисти, след това отпадъците трябва да преминат и през ръчно сепариране на поточна линия, където се отделят битовите отпадъци, попаднали в контейнера. Тук пластмасата, металът, стъклото и хартията се разделят по вид, след което се балират и се продават на фирми за рециклиране в цялата страна и дори в чужбина. По този начин те не замърсяват природата, а се преизползват.

Съдържанието на сивите контейнери, където битовите и рециклируемите отпадъци са смесени, също се обработва. Първо минава през разбиващи барабани, след което също се разделя на ръка по поточна линия. Проблемът е, че този боклук е силно замърсен и твърде малка част от него реално е годна за рециклиране. Така огромно количество пластмаса, метал, стъкло и хартия свършват на сметището заедно с битовия отпадък. Когато след три години капацитетът на сметището се изчерпи, то ще бъде зарито и ще се построи ново с пари от нашите данъци. Отпадъците ще гният в земята с векове и ще тровят почвата с просмукващите се от тях химикали.

Изводът е, че където и да си изхвърлим боклука, той ще мине през поточна линия. Цената за това удобство ще бъде по-висока в зависимост от това колко замърсен е отпадъкът.

Към момента данните показват, че община Бургас генерира над 65 хил. тона боклук, от които едва 1% се изхвърля разделно. Нашият опит с деца в различни училища показва, че те искат да пазят природата, да събират отпадъците си разделно и да ползват по-малко изделия за еднократна употреба. Въпросът е дали ще им дадем възможност да го направят. А това зависи от всички нас днес.