Петя Георгиева е майка на 10-годишната Северина. Когато Севи е в първи клас, доброволци на „Бургас Рециклира“ провеждат в училището ѝ информационна кампания на тема разделно изхвърляне на отпадъците. И това променя навиците на цялото семейство…

  • Разкажи ми повече за Севи. Каква е тя?

Тя е много будно и осъзнато дете. Откроява се с това, че е изключително любопитна и се старае да бъде винаги актуална. Обича природата и е много отговорна за нещата, които прави. В момента е на 10 години и учи в 4-ти клас в ОУ „Братя Миладинови“.

  • Разбрахме, че рециклира активно. Какво провокира интереса ѝ към рециклирането?

Ние живеем в Бургас вече пета година. Когато беше в първи клас, учеше в ОУ „Климент Охридски“. Там се проведе кампанията на „Бургас рециклира“, които информираха децата относно разделното изхвърляне на отпадъци. Севи се върна много впечатлена от презентацията и подкани цялото семейство да се .

На мен много ми хареса нейният ентусиазъм, подходът ѝ, желанието тя да поеме изцяло отговорността за това нещо. Моята мисъл като родител в началото беше „Къде ще сложим кошчетата, как ще се справяме?“. Тя сама каза: „Аз ще помагам, аз ще поема нещата“. И така до ден днешен, вкъщи вече четвърта година отговаря за рециклирането.

  • След това минавала ли е пак програмата?

Кампаниите бяха само в първи клас. След това сме посещавали срещи и дискусии, организирани от „Хамалогика“ и други наши приятели. Така че напомняно ни е, но кампанията беше само веднъж и за Севи беше напълно достатъчно. Може би защото ние я подкрепихме, тъй като много ни хареса идеята.

 

  •  Какво беше отношението в семейството към рециклирането преди? Какво знаехте за него?

Специално за рециклирането нямахме много информация. Имахме интерес, но нямахме подход или може би дисциплина.

  • Тоест Севи е била провокатора за тази промяна?

Абсолютно да! Обясняваше ни доста търпеливо. Вкъщи сме си обособили специално пространство. Тъй като нямаме много място, сме си пригодили един шкаф под мивката, в който събираме всички опаковки – от хляб, от козметика, буркани и т.н. Така че не е нужно вкъщи да има някакви специални кошове.

След това всичко се разделя от самата Севи. Тя го прави с много голямо удоволствие. Имаме късмет, че от миналата година пред блока има контейнери за разделни отпадъци.

И даже сега има карта, събира точки. Това е нова кампания на Община Бургас. Дават се отпадъци, за които се трупат точки в карта. И за това се получава награда компост. Сега е още по-мотивирана и даже ходи с картата. Честно казано никога не го е правила заради наградата. Но това, че има карта, чекира я и събира точки ѝ дава допълнително мотивация. Тя всеки път много се вълнува. Така рециклирането стана още по-забавно. Все пак да събираш отпадъците и след това да ги делиш не е много чиста работа, но на нея ѝ е приятно.

  • Какво е мнението ти като родител за ефекта от кампанията?

Ние силно я подкрепяме. Винаги сме били много активни и когато имаме възможност, подкрепяме и събития в тази посока. Информираме и свои приятели и познати. Винаги ни се радват, като дойдат на гости. Когато организираме събития, се стараем доколкото можем да отделяме отпадъците. В Бургас малко ни липсва компостирането, защото вкъщи ядем предимно растителна храна. Надявам се един ден да има възможност да се събират и такива отпадъци. Разбира се, в града е трудно. Но виждам сега, че хората започнаха да отделят и дрехи вече много по-разумно. Много се радваме, че нещата се развиват добре.

Видяхме и клипчето на „Бургас рециклира“, което е направено на самото място, където се сепарират отпадъците. Доста ни впечатли. Севи също го гледа. Каквото можем следим по въпроса и се включваме активно.

  • Клипчето убеди ли ви по някакъв начин, че наистина тези отпадъци отиват там, където трябва?

Ние сме избрали да вярваме в идеята още в самото начало, но клипчето сякаш се появи като допълнително потвърждение, което ни мотивира още повече. Със сигурност помага. Има много хора, които като дойдат вкъщи и видят, че Севи рециклира и отделяме нещата, винаги ме провокират – че няма смисъл и са виждали как трите контейнера се събират на едно място. Сега вече вярвам, че нещата са много по-добре организирани.