По инициатива на  Читалище „Хамалогика” и Център за иновативно обучение „Френе“ , за четвърта поредна година се провежда кампанията „Бургас Рециклира“. Инициативата, която започва на 25 април и ще продължи един месец, цели създаване на интерес и култура към опазване на околната среда, както и на навици за разделно събиране на отпадъците у подрастващите. Предвиден е и благотворителен аспект, който учи децата на съпричастност. Партньори на програмата са Община Бургас, ЕкоПак, Виваком, Тайм Хироус, Екологика и медии.

Тази година “Бургас рециклира” се разраства и включва вече 8 училища, 55 доброволци и повече от 800 първолаци. Училищата са ОУ ”Васил Априлов”, СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ ”Св.Климент Охридски”, ОУ ”Св. Княз Борис I”, НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”, ОУ “Братя Миладинови”, ОУ “Георги Бенковски” и ОУ “Пейо Яворов”.

Програмата е предназначена за два учебни часа и включва запознаване с целите и ползите от рециклирането и информация как то се изпълнява, а също и много игри и състезания с практическо приложение на знанията, както и алтернативни варианти за реализация на отпадъчните материали.

В последната събота на месец април (29.04) каним малките участници и техните родители, както и всички ентусиасти, за да почистим плаж Липите. “Бургас рециклира” участва в тази инциатива на Surfrider Foundation вече трета поредна година. Повече за това почистване: https://www.facebook.com/events/279558975825866/

Последното събитие ще се проведе на открито на 13.05.2017, събота, от 10:00 ч пред Пантеона в морската градина. Там малките ни участници ще донесат стари електроуреди за рециклиране, които ще съберем със съдействието на ecologica.bg .Трите деца, които донесат най-много електронни отпадъци, ще спечелят нов таблет Lenovo Tab3, смартфон Lenovo Vibe C и раница.

Второто ни състезание с награди тази година ще е за рисунка на тема рециклиране, събрала най-много харесвания във фейсбук страницата ни www.facebook.com/burgasrecycle. Рисунките трябва да са качени на стената на кампанията “Бургас рециклира” във фейсбук до 05.05.2017 г. Предвидена е още една награда за рисунка, която ще се определи от жури. В конкурса се допускат за участие рисунки на деца, учащи в първи клас. Наградите са два смартфона Lenovo Vibe C.

Благодарим на всичките ни спонсори тази година, които осигуриха награди за децата и изработката на тениски за всички доброволци в кампанията.

Ако имате интерес да научите повече за програмата или да се включите във финалното събитие, смело можете да пишете на: hamarecycle@gmail.com. Или просто да ни посетите на https://www.facebook.com/burgasrecycle